Από τον Τάσο Μπέλλο,
Α’ Γυμνασίου
Έχουμε ακούσει για γάλα βουβαλιού, για γάλα
γαϊδούρας, αλλά ποιος μπορεί να φανταστεί ότι ο άνθρωπος θα καταλήξει κάποτε
στο μέλλον να τρέφεται από το γάλα ενός εντόμου, και μάλιστα τόσο αηδιαστικού, όπως
η …
κατσαρίδα!
Οι κατσαρίδες είναι έντομα ωοτόκα, δηλαδή
γεννούν αβγά. Υπάρχει, όμως, ένα είδος, η Diploptera punctate, που είναι
ζωοτόκο, δηλαδή γεννά ζωντανά κατσαριδάκια. Αυτό παρακίνησε τους επιστήμονες να
ερευνήσουν πώς τρέφονται τα μικρά ζωύφια πριν γεννηθούν και ανακάλυψαν ότι στο
κέντρο της κοιλιάς των κατσαρίδων παράγεται κάτι που μοιάζει με γάλα, το οποίο
όμως περιέχει κρυστάλλους πρωτεΐνης και με αυτό η κατσαρίδα ταΐζει τα μικρά
της. Αυτό που εντυπωσίασε τους επιστήμονες είναι ότι ο κάθε κρύσταλλος πρωτεΐνης
περιέχει την τριπλάσια ποσότητα ενέργειας που βρίσκει κανείς στην αντίστοιχη
ποσότητα στο βουβαλίσιο γάλα (το οποίο έχει περισσότερες θερμίδες από το
κανονικό γάλα).
Όμως, επειδή φαντάζει αδύνατο το να
μαζεύουμε κατσαρίδες και να τις … αρμέγουμε, η διεθνής επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου
Βιολογίας, Βλαστοκυττάρων και Αναγεννητικής Ιατρικής (Stem Cell Biology and
Regenerative Medicine) στην Ινδία αποφάσισε να ερευνήσει τη γονιδιακή
αλληλουχία αυτής της πρωτεΐνης και να κατασκευάσει το «κατσαριδίσιο γάλα» στο
εργαστήριο. «Οι κρύσταλλοι είναι σαν ένα πλήρες φαγητό, έχουν πρωτεΐνες,
λιπαρά, ζάκχαρα. Εάν κοιτάξεις την αλληλουχία των πρωτεϊνών, όλες τους έχουν τα
ουσιώδη αμινοξέα» δήλωσε σε συνέντευξή του στους Times of India ο Sanchari
Banerjee. Επίσης, η ίδια επιστημονική
ομάδα τονίζει ότι όχι μόνο το γάλα είναι πλούσιο σε θερμίδες και θρεπτικά
συστατικά, αλλά όσο η πρωτεΐνη αφομοιώνεται από τον οργανισμό με την ώρα οι
κρύσταλλοι απελευθερώνουν ακόμη περισσότερη πρωτεΐνη.
Η ομάδα επισημαίνει πως εάν τελικά οι έρευνές
τους αποδώσουν και υπάρξει ένα ολοκληρωμένο προϊόν, σίγουρα αυτό δεν θα απευθύνεται σε όσους
θέλουν να χάσουν κιλά και είναι σχεδόν βέβαιο πως δε θα συμπεριλαμβάνεται στη
δίαιτα του δυτικού κόσμου, όπου η διατροφή των πολιτών είναι ιδιαίτερα πλούσια
σε θερμίδες. Όμως, για τους πληθυσμούς κρατών που υποσιτίζονται το «γάλα» που
θέλουν να φτιάξουν οι επιστήμονες θα μπορούσε να είναι ένα φανταστικό
συμπλήρωμα διατροφής, σύμφωνα με τα λεγόμενά τους.
Η απορία που μας δημιουργείται είναι:
Πόσα και μέχρι ποιο βαθμό μεταλλαγμένα τρόφιμα μπορεί να
αντέξει ο ανθρώπινος οργανισμός; Μήπως στο τέλος θα αρχίσει να μεταλλάσσεται κι
αυτός;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου