Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Ιωάννινα: ένας τουριστικός προορισμός για όλες τις εποχές

 


Από τη μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Δάφνη Κιτσάκη





   Ιωάννινα, «πρώτα στ’ άρματα, στα γρόσια και στα γράμματα»! Μία από τις λίγες πόλεις στην Ελλάδα, που συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τη μακραίωνη ιστορία, προσαρμοσμένα αρμονικά στα δεδομένα και στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής! 


      Τα Ιωάννινα είναι μία από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο 479 μέτρων και απλώνεται στο δυτικό τμήμα της λίμνης Παμβώτιδας. Είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Περιφέρειας Ηπείρου και σύμφωνα με την απογραφή του 2021 έχει 113.094 κατοίκους. Πρόκειται για μια πόλη με πολλά τουριστικά αξιοθέατα, ικανά να κεντρίσουν το ενδιαφέρον κάθε επισκέπτη.

     Το επιβλητικότερο φυσικό δημιούργημα και στολίδι των Ιωαννίνων, ηλικίας 26.000 χρόνων, που προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες ετησίως, είναι η λίμνη Παμβώτιδα, μία από τις λιγοστές λίμνες της χώρας μας που περικλείεται από τον αστικό ιστό. Αποτελεί έναν σημαντικό υγροβιότοπο για την πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Προσφέρει χαλάρωση στον επισκέπτη και του δίνει τη δυνατότητα να παρατηρήσει πλήθος πουλιών, όπως κύκνους, κορμοράνους, αγριόπαπιες, ερωδιούς, βουτηχτάρια, μπεκατσίνια και άλλα πτηνά. Επιπλέον, στα παραλίμνια ταβερνάκια ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να γευτεί λιμνίσια ψάρια, χέλια, καραβίδες, άλλα και βατραχοπόδαρα, παραδοσιακή σπεσιαλιτέ της περιοχής. Η λίμνη ενδείκνυται και για αθλητικές δραστηριότητας, όπως κανό, κωπηλασία και θαλάσσιο σκι.

    Στο κέντρο της Παμβώτιδας βρίσκεται το νησάκι των Ιωαννίνων, το μοναδικό νησί στον κόσμο χωρίς όνομα και ένα από τα λιγοστά λιμναία κατοικημένα νησιά της Ευρώπης. Οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι περίπου 250 και ασχολούνται κυρίως με το ψάρεμα και τον τουρισμό.

    Ο πέτρινος οικισμός, τα καλντερίμια, η πυκνή βλάστηση με πεύκα και το φυσικό του λιμάνι το καθιστούν μοναδικό αξιοθέατο για κάθε επισκέπτη. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται με καραβάκια από τον κεντρικό μόλο της λίμνης και η διαδρομή διαρκεί 10 λεπτά. Το νησάκι της Παμβώτιδας αποτέλεσε βάση μεγάλων βυζαντινών οικογενειών που κατέφυγαν στα Ιωάννινα μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους της Δ΄ σταυροφορίας, το 1204.


     Επιφανή μέλη αυτών των οικογενειών ίδρυσαν συνολικά 7 μοναστήρια τα οποία κατατάσσουν το νησάκι ως την τρίτη μεγαλύτερη μοναστική κοινότητα της Ελλάδος, μετά το Άγιο Όρος και τα Μετέωρα. Σε μερικά από αυτά οι τοιχογραφίες συγκαταλέγονται στις πιο σημαντικές του ελλαδικού χώρου.

     Πλάι στη Μονή Παντοκράτορα βρίσκεται και το μουσείο του Αλή πασά, στον χώρο που αποτελούσε κατοικία του και όπου φονεύθηκε από τα σουλτανικά στρατεύματα, στις 24 Ιανουαρίου του 1822. Στο μουσείο φιλοξενούνται προσωπικά αντικείμενα του Αλή, ενδύματα, όπλα και έγγραφα της εποχής. Εντός του μουσείου θα παρατηρήσει κανείς και τρύπες στο πάτωμα οι οποίες προέρχονται από πυροβολισμούς, που προκάλεσαν και τον θάνατο του Αλή Πασά.

      Το μακροβιότερο  φυσικό δημιούργημα της πόλης, ηλικίας περίπου 1.500.000 χρόνων, είναι το περιώνυμο σπήλαιο Περάματος, το οποίο στη νεότερη και σύγχρονη ιστορία χρησιμοποιήθηκε και ως καταφύγιο σε καιρό πολέμων και βομβαρδισμών.

       Η επίσκεψη στο σπήλαιο αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία για κάθε επισκέπτη, καθώς, διασχίζοντάς το, θα αντικρίσει ένα μοναδικό φυσικό φαινόμενο με λίμνες, διαδρόμους, θαλάμους, χρωματισμούς, σταλακτίτες και σταλαγμίτες,  ενώ εντός αυτού ενδημούν μοναδικά είδη ζωής.

     Στην παραλίμνια περιοχή δεσπόζει το κάστρο των Ιωαννίνων. Στη μορφή που το βλέπουμε σήμερα είναι της ύστερης οθωμανικής περιόδου, επί Αλή πασά, ο οποίος το ανοικοδόμησε σε μεγάλο βαθμό.

      Ωστόσο, η αρχική του δόμηση τοποθετείται το 528 μ.Χ., χρονολογία που το κατατάσσει ως το


αρχαιότερο βυζαντινό κάστρο στην Ελλάδα. Η συνολική του έκταση, εντός των τειχών, είναι 200 στρέμματα περίπου, με περίμετρο 2000 μέτρων, όπου συνυφαίνονται με απόλυτη αρμονία παρελθόν και παρόν, οικίες και ιστορικά μνημεία αιώνων.   

    

Διασχίζοντας τα στενά καλντερίμια και ανεβαίνοντας προς το ύψωμα, βρίσκεται η ακρόπολη του κάστρου με θέα τη λίμνη, το Ιτς Καλέ, εντός του οποίου υπάρχουν πολλά ιστορικά μνημεία, όπως ο τάφος του Αλή Πασά, τα μαγειρεία, η βιβλιοθήκη, οι πυριτιδαποθήκες και το θησαυροφυλάκιο του Αλή.


      Στο ύψωμα του κέντρου της πόλης βρίσκεται ο προμαχώνας Λιθαρίτσια, χτισμένος το 1800 περίπου, επίσης από τον Αλή Πασά. Στην κορυφή του οχυρού, κτίστηκε από τον ίδιο κατά το 1805 μ.Χ.,  ένα μεγάλο σαράι, αλλά και δύο μικρότερα για τους γιους του. Σήμερα στο διασωθέν και διατηρητέο σαράι λειτουργεί  καφέ – εστιατόριο, ενώ στον εξωτερικό του χώρο, ντόπιοι κι επισκέπτες απολαμβάνουν την όμορφη θέα στη λίμνη και την πόλη.

    Τα Γιάννενα, όμως, διαθέτουν και πλειάδα μουσείων, με σημαντικότερα το Αρχαιολογικό στα Λιθαρίτσια, το Βυζαντινό και το Αργυροχρυσοχοΐας, εντός του κάστρου στο Ίτς Καλέ, και το Μουσείο Ελληνικής Ιστορίας του αείμνηστου γλύπτη Παύλου Βρέλλη, που βρίσκεται σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία επί της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων-Άρτας, λίγο έξω από την πόλη και συμπεριλαμβάνει κέρινα ομοιώματα, φτιαγμένα σε φυσικό μέγεθος και τοποθετημένα σε ένα αντίστοιχο θεματικό περιβάλλον, αναπαριστώντας σημαντικά ιστορικά γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Ελλάδα. Τα 150 περίπου ανθρώπινα ομοιώματα συμβάλλουν στην αναβίωση της ελληνικής ιστορίας προ της επανάστασης του 1821, κατά τη διάρκεια της επανάστασης, αλλά και του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.




      Οι ιστορικές μονές, τα θρησκευτικά μνημεία και οι ιεροί ναοί της πόλης των Ιωαννίνων σχηματίζουν μία μεγάλη και σημαντική θρησκευτική διαδρομή δίνοντας πληθώρα επιλογών στους επισκέπτες που θέλουν να γνωρίσουν τη θρησκευτική ιστορία του τόπου. Μερικά από αυτά, ίσως τα γνωστότερα για τη μοναδικότητά τους, είναι η Αρχαία Ιερή Εβραϊκή Συναγωγή, η Ευαγγελική Εκκλησία, ο ναός του Αγίου Νεομάρτυρα Γεωργίου που είναι και πολιούχος της πόλης, η μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Αρχιμανδρειού και ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Αθανασίου.

    Γύρω από την πόλη των Ιωαννίνων υπάρχουν ονομαστά χωριά, όπως το Μέτσοβο, τα Ζαγοροχώρια και τα χωριά των Τζουμέρκων• πανέμορφοι παραδοσιακοί οικισμοί, σχεδόν αναλλοίωτοι στο πέρασμα του χρόνου, όπου οι τουρίστες-επισκέπτες μπορούν να επιδοθούν  σε αθλητικές δραστηριότητες και extreme sports, αλλά και να επισκεφτούν μονές, εκκλησίες και αξιοθέατα φυσικού κάλλους που θα τους μείνουν αξέχαστα.  

           

    Η πόλη των Ιωαννίνων, λοιπόν, ως τουριστικός προορισμός αποτελεί μια επιλογή που σίγουρα ανταμείβει τον επισκέπτη, καθώς συνδυάζει τη διασκέδαση, την  ξεκούραση και την παίδευση του νου, ενώ κάθε ανάμνηση από αυτήν τον καλεί να επιστρέψει με την πρώτη ευκαιρία!


 Πηγές

Βιβλιογραφία: Πλάγου, Α, Τουριστικός Οδηγός. Περιφέρεια Ηπείρου, Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων, Όπου η Ομορφιά Περισσεύει. Λονδίνο, Ακακία, 2016.

Φωτογραφίες:

https://twitter.com/Travel_Ioannina

https://el.wikipedia.org/wiki

https://epirusonline.gr

https://greekorthodoxreligioustourism.blogspot.com

https://www.matia.gr

https://epiruseye.gr

https://www.epirus-tv-news.gr

https://www.ioanninalakerun.gr

https://www.spilaio-perama.gr

https://www.ioanninavoice.gr

https://www.newsbeast.gr

https://www.maxmag.gr

https://foursquare.com

https://archaeologicalmuseums.gr

https://museumfinder.gr

https://www.culture365.gr

https://www.tanea.gr

https://www.travel.gr

https://www.kathimerini.gr

http://www.imioanninon.gr

https://www.orizontestzoumerkon.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου