Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2023

ΚΑΤΑΡ 2022: Ένα Μουντιάλ από … χρυσό

Από τον μαθητή της Α΄ Γυμνασίου, Μάριο Βώττη


         Πριν λίγες εβδομάδες ολοκληρώθηκε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2022, που διοργανώθηκε στο Κατάρ, την πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που πριν 12 χρόνια κέρδισε τα δικαιώματα διεξαγωγής του θεσμού. Η συγκεκριμένη διοργάνωση είναι πλέον η πιο ακριβή στην ιστορία του Μουντιάλ, αφού υπολογίζεται ότι ξοδεύτηκε  συνολικά το αστρονομικό ποσό των 230 δις δολαρίων περίπου! Και να σκεφτεί κανείς ότι η Ρωσία για το Μουντιάλ του 2018 δαπάνησε μόλις 11,6 δις δολάρια…


          Οι 64 συνολικά αγώνες διεξήχθησαν σε 8 στάδια κατασκευασμένα με αρθρωτά στοιχεία τα οποία μπορούν να αναδιαμορφωθούν με τη λήξη του Παγκόσμιου Κυπέλλου FIFA 2022. Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι τα 7 από αυτά χτίστηκαν εκ θεμελίων για τη διοργάνωση. Τα στάδια με τον εκπληκτικό σχεδιασμό τους μεταφέρουν αρχιτεκτονικά στοιχεία του πολιτισμού των Αράβων, όπως το Al Thumama, που παραπέμπει στην παραδοσιακή ανδρική κόμμωση, το Al Bayt, που παίρνει στοιχεία από τις σκηνές των Βεδουίνων, το Al Janoub, που μιμείται τα πανιά των παραδοσιακών σκαφών και το Lusail που στηρίζεται στα γεωμετρικά στολίδια των φαναριών χειροτεχνίας.

                                          

   Οι φαντασμαγορικές τελετές, αναμφισβήτητα, έκλεψαν τις εντυπώσεις, με το αραβικό στοιχείο να κυριαρχεί και εμφανή την προσπάθεια των διοργανωτών να πείσουν ότι όλοι είναι ευπρόσδεκτοι στο Κατάρ.Μία από τις εκπλήξεις της τελετής έναρξης ήταν ο Μόργκαν Φρίμαν. Ο αστέρας του Χόλιγουντ είχε τον ρόλο του παρουσιαστή-αφηγητή σε αυτό το σόου, που είχε τον τίτλο «Ας γνωρίσουμε ο ένας τον άλλον καλύτερα».


     Ωστόσο,  και παρά τα εκατομμύρια που επενδύθηκαν, επανειλημμένα η διοργάνωση του παγκοσμίου κυπέλλου και η κυβέρνηση του Κατάρ βρέθηκαν στο «στόχαστρο» κριτικής για τα ανθρώπινα και τα εργασιακά δικαιώματα και ειδικότερα για τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες εργάζονταν  μετανάστες από φτωχές χώρες, από την Ινδία μέχρι το Πακιστάν και το Μπαγκλαντές. Το δημοσίευμα της «Guardian» στις 23 Φεβρουαρίου 2021 αποκάλυπτε ότι από το 2010 και έπειτα έχασαν τη ζωή τους 6.500 εργαζόμενοι στα εργοτάξια του Μουντιάλ.


   Παρ’ όλα αυτά, το Κατάρ δεν πτοήθηκε από τη σωρεία κατηγοριών και αφοσιώθηκε στον σκοπό του, που δεν ήταν άλλος από το να μείνει στην ιστορία του Παγκόσμιου Κυπέλλου ως η διοργανώτρια χώρα με το πιο φαντασμαγορικό σόου.







Πηγές φωτογραφιών:

 https://www.outlookindia.com

https://www.protothema.gr

https://www.dar.com/work/project/al-bayt-stadium

https://www.qatar2022.qa/en/tournament/stadiums/al-thumama-stadium

https://www.goal.com/en-my/news/2022-world-cup-al-janoub-stadium-qatar-inaugurated/fw475bcdsr4t12c26t18whqek

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου