Τετάρτη 19 Απριλίου 2023

Φιλία Vs Λυκοφιλία

 Από τη μαθήτρια της Β’ Γυμνασίου Θεοδώρα Μούλια

Ζωή χωρίς φίλους, είναι ζωή μισή. Όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη από φίλους, ανθρώπους που τους αποδέχονται με τα προτερήματα και τα ελαττώματά τους και βρίσκονται δίπλα τους, για να τους ακούσουν και να τους σταθούν, στις καλές και τις δύσκολες στιγμές. Πώς, όμως,  θα ορίζαμε αυτό το ιδιαίτερο συναίσθημα;

    Σύμφωνα με τα λεξικά, ως φιλία ορίζεται η πλατωνική σχέση μεταξύ δύο ή περισσότερων ατόμων, που βασίζεται στην αφοσίωση και στην κατανόηση και δεν υποκινείται από συμφέροντα ή άλλους απώτερους στόχους. Φιλία είναι η αμοιβαία εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια και δεν καθορίζεται από τη φυλή, το χρώμα, την εθνικότητα ή την ηλικία. Βοηθάει σημαντικά στην κοινωνικοποίηση παιδιών και  εφήβων και στην ανάπτυξη υγειών σχέσεων στους ενήλικες. Επιπλέον, η φιλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της σωματικής και ψυχικής υγείας του ατόμου και εν γένει της προσωπικότητάς του. Οι φιλίες αρχίζουν να χτίζονται στην περίοδο της ενηλικίωσης, συνήθως κατά τη διάρκεια της εφηβείας (μεταξύ 12 και 15 ετών), αλλά και στην παιδική ηλικία και είναι γεγονός ότι αποτελούν ένα σημαντικό και αναπόσπαστο μέρος της ζωής του ανθρώπου. Τέλος, είναι γνωστό ότι η δημιουργία φιλίας δεν αποτελεί εύκολο ή απλό ζήτημα, καθώς για πολλούς ανθρώπους το να συνάπτουν ή να διατηρούν φιλίες είναι δύσκολη υπόθεση.


      Ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που παρηγορεί στις δύσκολες στιγμές, πανηγυρίζει με τον φίλο του στις χαρές, νουθετεί στις δυσκολίες• είναι αυτός που πρώτος θα συντρέξει στις κακουχίες και πρώτος θα τείνει χείρα βοηθείας στις δυσκολίες• είναι αυτός που θα στηρίξει σθεναρά το άτομο, όταν έχει δίκιο και θα τον επιπλήξει αυστηρά, όταν έχει άδικο. Ο πραγματικός φίλος δε φοβάται να πει την αλήθεια, ακόμα κι όταν αυτή πληγώνει, γιατί θέλει να βοηθήσει τον φίλο του κι όχι να τον παραπλανήσει. Ο φίλος οφείλει να είναι καλός ακροατής, γιατί σε αυτόν το άτομο εκμυστηρεύεται τις πιο μύχιες σκέψεις του και για τον ίδιο λόγο πρέπει να είναι εχέμυθος και φερέγγυος. Ο πραγματικός φίλος έχει την υποχρέωση να ποδηγετεί το άτομο στον δρόμο της ηθικής και της σωφροσύνης. Αυτός πρώτος πρέπει να του επισημαίνει τα λάθη και τα ελαττώματά του, να αποτρέπει από τις κακοτοπιές και να υποδεικνύει τους κινδύνους. Για όλα τα παραπάνω ο πραγματικός φίλος αποτελεί δυσεύρετο και ανεκτίμητο θησαυρό! Και είτε το πιστεύουμε είτε όχι, υπάρχουν ειλικρινείς φιλίες.

    Βέβαια, υπάρχουν και οι .. άλλες φιλίες, οι ύπουλες ή απλά επιφανειακές, οι λεγόμενες λυκοφιλίες, οι οποίες, δυστυχώς, είναι πολύ συχνό φαινόμενο στις μέρες μας.


     Για παράδειγμα, σε πολλούς από εμάς θα έχει συμβεί η πρώτη γνωριμία και η αρχή μιας φιλίας να κύλησε πολύ όμορφα. Έπειτα όμως, ακούσαμε κάποια στιγμή ότι ο φίλος μας μάς κουτσομπόλευε ή μας συκοφαντούσε ή διέδιδε τα μυστικά μας. Και τότε απογοητευτήκαμε, γιατί τον θεωρούσαμε αληθινό φίλο, αλλά αποδείχτηκε μάλλον ψεύτικος. Ή ίσως είχαμε την υπόνοια ότι ο φίλος μας είναι ένα χειριστικό άτομο, αλλά δεν μπορούσαμε να το παραδεχτούμε, επειδή δε γνωρίζαμε ή δεν είχαμε οργανώσει στη σκέψη μας τα σημάδια της λυκοφιλίας. Για να προστατευθούμε, λοιπόν, από τη συναισθηματική φθορά μιας κάλπικης φιλίας, ας έχουμε κατά νου ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά του ψεύτικου φίλου:

1. Πολλαπλή προσωπικότητα. Η προσωπικότητά του –ιδέες και συμπεριφορές- αλλάζει συνεχώς, ανάλογα με τα πρόσωπα που συναναστρέφεται και τα οφέλη που έχει να αποκομίσει από αυτά. Αυτό υποδηλώνει υποκρισία και συμφεροντολογία και καθιστά το άτομο αναξιόπιστο και ανίκανο να λέγεται γνήσιος φίλος.

2. Εγωισμός. Δε θα παραδεχτεί ποτέ ότι έκανε κάποιο λάθος και κατηγορεί μόνιμα τους άλλους για ζητήματα που ευθύνεται ο ίδιος. Τέτοια συμπεριφορά δηλώνει εγωισμό και δογματισμό, στοιχεία φθοροποιά για την ανάπτυξη μιας ουσιαστικής σχέσης.

3. Φθόνος-Αλαζονεία. Χαίρεται υποκριτικά με τα κατορθώματα των φίλων του, τα οποία σνομπάρει, υποτιμά και τα θεωρεί πάντα υποδεέστερα των δικών του.

4. Αρνητισμός. Αμφισβητεί πάντα τις αποφάσεις του «φίλου» του, τις ενέργειές του και τον χαρακτήρα του, δεν τον ενθαρρύνει ούτε τον ενδυναμώνει ψυχικά.

5. Κακόβουλος σχολιασμός(κουτσομπολιό). Σχολιάζει πάντα αρνητικά πράξεις και ενέργειες άλλων φίλων του -συνήθως απόντων- και διαδίδει ανυπόστατες φήμες γι’ αυτούς. Τέτοια συμπεριφορά δείχνει άτομο αφερέγγυο και η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί φθοροποιό στοιχείο της γνήσιας φιλίας.

    Τα παραπάνω τυπικά σημάδια του ψεύτικου φίλου είναι δύσκολο να τα διακρίνει κανείς στο πλαίσιο μιας φιλίας. Ας φροντίσουμε, όμως να τα έχουμε υπόψη μας, αν θέλουμε να απολαμβάνουμε τα αγαθά μιας γνήσιας φιλίας και όχι να γινόμαστε θύματα μιας τοξικής σχέσης!

 

Πηγές

https://el.wikipedia.org

https://www.womenonly.gr/sxeseis/filia/129829933/ta-xaraktiristika-tis-gnisias-filias

https://stories.thriveglobal.gr/pseytikoi-filoi-pos-na-toys-diakrineis

https://el.justinfeed.com/articles/my-life/15-signs-of-a-fake-friend-that-you-can-spot-from-a-mile-away.html

 

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου