Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Το φαινόμενο του "Brain Drain" στην Ελλάδα: Μια Πρόκληση για την Πατρίδα μας

 


Από τη μαθήτρια της Γ’ Γυμνασίου Δήμητρα-Μαρίνα  Καψάλη

Το "Brain Drain", δηλαδή η φυγή από τη χώρα των εξειδικευμένων επιστημόνων, επαγγελματιών και νέων ανθρώπων με υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη Ελλάδα. Οι νέοι, οι οποίοι αποτελούν το μέλλον και την ελπίδα της χώρας, επιλέγουν συχνά να αναζητούν  ευκαιρίες στο εξωτερικό, αντί να παραμένουν στην Ελλάδα.

      Τα αίτια αυτού του φαινομένου είναι πολλά και ποικίλα. Η έλλειψη σταθερών θέσεων εργασίας, οι χαμηλές αμοιβές, η γραφειοκρατία, η έλλειψη ευκαιριών εξέλιξης και η ανασφάλεια για το μέλλον αποτελούν κάποια από τα κύρια στοιχεία που οδηγούν τους νέους να αναζητήσουν την ευημερία τους σε άλλες χώρες.

     Το "Brain Drain" αποτελεί μια σοβαρή πρόκληση για την Ελλάδα,  διότι η απώλεια των υψηλά εκπαιδευμένων και ταλαντούχων ανθρώπων επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στην καινοτομία, την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας. Είναι αναγκαίο λοιπόν, να ληφθούν μέτρα για την ανάσχεση αυτού του φαινομένου και να δημιουργηθούν κίνητρα για την επιστροφή αυτών των συμπατριωτών μας.

      Η αξιοκρατία, η διασφάλιση σταθερών θέσεων εργασίας, η προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας και η ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος είναι κάποια από τα μέτρα που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση του "Brain Drain".

     Η Ελλάδα πρέπει να αναδειχθεί σε ένα ελκυστικό κέντρο για τους νέους επιστήμονες και επαγγελματίες, προσφέροντάς τους ελπίδα, ευκαιρίες και στήριξη για την ανάπτυξη τους. Μόνο με τη συγκεντρωμένη προσπάθεια όλων μπορούμε να ανατρέψουμε την τάση των υψηλά ειδικευμένων ατόμων να φεύγουν εκτός των ορίων του κράτους στην αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος, το οποίο επιβάλλεται, εν τέλει, να δημιουργήσουμε στην πατρίδα μας.

 

Πηγές εικόνων:

https://www.google.com/imgres?q=brain%20drain&imgurl=https%3A%2F%2Fwww.investopedia.com%2Fthmb%2FImW5K7-dGOi6D8zXUatI52hsZgY%3D%2F1500x0%2Ffilters%3Ano_upscale()%3Amax_bytes(150000)%3Astrip_icc()%2Fbrain_drain.asp-v1-2950a527996c428b9855a270f119303d.png&imgrefurl=https%3A%2F%2Fwww.investopedia.com%2Fterms%2Fb%2Fbrain_drain.asp&docid=E82X6ZfLxxTV-M&tbnid=iHE4kng-5novpM&vet=12ahUKEwjL_rTFmdqFAxV6Q_EDHfowDWEQM3oECBUQAA..i&w=1500&h=1013&hcb=2&itg=1&ved=2ahUKEwjL_rTFmdqFAxV6Q_EDHfowDWEQM3oECBUQAA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου