Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024

Το άθλημα της Ιστιοπλοΐας. Ανακαλύπτοντας την ομορφιά της ιστιοπλοΐας στην ξακουστή λίμνη Παμβώτιδα


 Από τον μαθητή της Β’ Γυμνασίου Οδυσσέα Ναθαναηλίδη 

 

   Η ιστιοπλοΐα αποτελεί άθλημα Ολυμπιακό και είναι το τρίτο κυρίαρχο άθλημα, μετά την κολύμβηση και την κωπηλασία στον λεγόμενο ναυταθλητισμό. Η ιστιοπλοΐα είναι η τέχνη του αρμενίσματος στο νερό (σε θάλασσα ή σε λίμνη) χρησιμοποιώντας ως αποκλειστική ή κύρια πηγή ενέργειας τον άνεμο. Το όνομά της  είναι σύνθετο από το ιστίο + πλους, δηλαδή πλεύση με το πανί. Στην Ελλάδα έχει εξαπλωθεί ιδιαίτερα, λόγω των μοναδικών γεωγραφικών και μετεωρολογικών πλεονεκτημάτων της, γι' αυτό και η χώρα μας κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη.

   Τα οφέλη της ενασχόλησης με την ιστιοπλοΐα  είναι πολλαπλά. Αρχικά, ο αθλητής μαθαίνει να αγαπά το περιβάλλον, να σέβεται τα στοιχεία της φύσης και να συνυπάρχει με αυτά. Έτσι, ενισχύεται η αυτοπεποίθησή του και νιώθει αυτόνομος κι ελεύθερος. Επίσης, η ιστιοπλοΐα αναπτύσσει την ικανότητα της σύνθετης σκέψης,  βοηθάει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων -όπως η ανάληψη ευθύνης και λήψης αποφάσεων-  και, επομένως, συντελεί στην καλλιέργεια της αντίληψης. Παράλληλα, οι αθλητές αποκτούν μυϊκή ενδυνάμωση, αντοχή και  ευλυγισία, ενώ πνευματικά, ενισχύεται η ικανότητα συγκέντρωσής τους. Άρα, η ενασχόληση με την ιστιοπλοΐα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα και της προσωπικότητας.

    Τα παραπάνω οφέλη πολλαπλασιάζονται, όταν συνδυάζονται με το πανέμορφο φυσικό τοπίο των Ιωαννίνων και της λίμνης Παμβώτιδας, μία από τις αρχαιότερες λίμνες παγκοσμίως (ηλικίας περίπου 7 εκ. ετών).

     Η Λίμνη των Ιωαννίνων, με την εκπληκτική ομορφιά της και τον φυσικό πλούτο της, αποτελεί ένα μοναδικό μέρος για διάφορες δραστηριότητες άθλησης και ψυχαγωγίας, όπως είναι η κωπηλασία, το κανόε καγιάκ, το σκι και η ιστιοπλοΐα.

     Η ιστιοπλοΐα στη λίμνη των Ιωαννίνων - ή όπως είναι γνωστή στη λίμνη της Κυρά-Φροσύνης-  αποτελεί μια μοναδική εμπειρία άθλησης ανεξάρτητα από το αν είναι κάποιος έμπειρος ιστιοπλόος ή απλώς αγαπάει  το νερό. Και είναι μοναδική, γιατί ο αθλητής, αρχικά, εξοικειώνεται με το τοπικό φυσικό περιβάλλον, το αγαπά και μαθαίνει να το προστατεύει. Κυρίως, όμως, είναι μοναδική, γιατί η ομορφιά του τοπίου μετατρέπει την άθληση σε ηρεμία, χαλάρωση,  διασκέδαση και ψυχαγωγία.

     Στα Ιωάννινα από το 2004 λειτουργεί ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Ιωαννίνων,  που προσφέρει  Τμήματα Ιστιοπλοΐας για παιδιά, εφήβους και ενήλικες στη λίμνη, αλλά και στην ανοιχτή θάλασσα  με τα πρακτικά μαθήματα να γίνονται στην Πρέβεζα και στη Λυγιά. Ο Όμιλος συμμετέχει κάθε χρόνο στις κατηγορίες Optimist και Laser 4, σε αγώνες που διοργανώνονται στη θάλασσα από άλλους Ομίλους Ιστιοπλοΐας στην Ελλάδα και διοργανώνει με τη σειρά του ετησίως αγώνες στη λίμνη Παμβώτιδα.

    Η ιστιοπλοΐα στη Λίμνη των Ιωαννίνων αντιπροσωπεύει περισσότερα από ένα απλό άθλημα. Με την κατάλληλη στήριξη από το κράτος, η ιστιοπλοΐα στη Λίμνη των Ιωαννίνων μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο άθλημα στην Ήπειρο, όπως αυτό της κωπηλασίας, που, σχετικά πρόσφατα, διαφήμισε ο Στέφανος Ντούσκος  με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς αγώνες του Ρίο – διαφημίζοντας ταυτόχρονα τα Ιωάννινα και την Ελλάδα.

 

Πηγές

https://www.citykidsguide.com/poio-athlima-na-epilexo-gia-paidi-moy-ta-ofeli-tis-istioploias

https://el.wikipedia.org

http://www.ioi.gr/index.php/the-news/children.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου